فاضل بازجوی بیرحم شعبه هفت اوین
[ ایرج مصداقی]
وی یکی از شقیترین بازجویان شعبهی هفت اوین یا بهتر است بگویم کشتارگاه اوین در سیاهترین روزهای دههی ۶۰ است.
فاضل علاوه بر شکنجه زندانیان خود در جوخهی اعدام آنها نیز شرکت میکرد. گاه برای آن که میزان تقدس خود را نشان دهد در بازجویی با گذاشتن عرقچین بر سرش به بازجویی و شکنجه زندانیان میپرداخت.
او در سال ۶۴ پس از تغییر و تحولاتی که در زندان اوین صورت گرفت به ریاست شعبهی هفت اوین برگزیده شد.
در این دوره معروف ترین بازجویان این شعبه از قبیل ابراهیم رحمانی، محمد مهرآیین، اسلامی ، فکور، و ... پست بازجویی را ترک کرده و در دیگر نهادهای رژیم به خدمت مشغول شدند.
نکته قابل ذکر این که با راهاندازی وزارت اطلاعات و با تضادی که از قبل بین اطلاعات سپاه پاسداران و دادستانی انقلاب بود، عملاً وزارت اطلاعات حاضر نبود به این افراد که از نزدیکان لاجوردی بودند میدان دهد و برای همین ادامه حضور این افراد در دادستانی چندان اهمیتی نداشت.
فاضل معروف بود که کابل را به شکل مرتب و کنار هم (مانند هاشور زدن) به کف پای زندانی میزند. این تخصص او بازجویان را قادر میکرد که زندانی را مدت بیشتری تحت شکنجه قرار دهند و فشار بیشتری را به او وارد کنند چرا که فرود آمدن کابل به یک نقطه از پا باعث از بین رفتن سریع نسوج شده و امکان زدن ضربات اضافی را میگیرد.
فاضل بعدها به سمت منشی محمدی گیلانی رئیس دیوان عالی کشور انتخاب شد و در کنار او به کار پرداخت. شنیدهام فاضل به سمت هیئت علمی دانشگاه ملی نیز انتخاب شد که نمیدانم تا چه حد صحت دارد.
در اطلاعیه ستاد فرماندهی مجاهدین در داخل کشور که در مجاهد ۴۰۴ دوم شهریور ۱۳۷۷ انتشار یافته از جمله آمده است:
«فاضل همان جلادی است كه هنگام مجازات لاجوردی در كنار او بود و در آن جریان مجروح شد. فاضل در ابتدا مسئول پشتیبانی زندان اوین بود. بعد در دادگاه انقلاب اسلامی دستیار لاجوردی شد و تا سال 66 در اوین بود و سپس به قسمت امنیت داخلی وزارت اطلاعات منتقل شد. علاوه بر آن در پوشش یك دفتر ساختمانی در شهرآرا به جاسوسی و كار اطلاعاتی اشتغال داشت»
از نظر من اطلاعات انتشار یافته در مورد سوابق فاضل در اطلاعیه ستاد فرماندهی داخل کشور مجاهدین نادرست است. بر اساس اخبار انتشار یافته و شهادت شهودی که در صحنه مجازات لاجوردی حضور داشتند فاضل در کنار او نبود و اصولاً چنین فردی زخمی نشد.
بعدها حمید اسدیان با انتشار عکسی متأسفانه دکتر ایرج فاضل وزیر آموزش عالی دوران موسوی و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دوران رفسنجانی را بازجوی شعبهی هفت اوین و همسر مجاهد شهید شهلا حریری مطلق معرفی کرد که هر دو خبر نادرست است.
تأکیدم روی این تصحیحات از آن جهت است که دیگران به آنها اشاره نکنند و چهره اصلی جنایتکاران مخدوش نشود.
ایرج مصداقی ۳۰ تیر ۱۳۸۸
|